banner

BLAIR BACA AL-QURAN TIAP HARI

Satu berita yang pasti membuat kita merenung dan berfikir sejenak ialah apabila akhbar hari ini melaporkan bekas Perdana Menteri Britain, Tony Blair dilaporkan membaca Al Quran setiap hari dalam usaha untuk memastikan dia sentiasa celik agama.

Beliau membaca terjemahan Al-Quran setiap hari untuk bukan sahaja untuk memastikan dia memahami sesetengah perkara yang berlaku di dunia tetapi lebih ia bersifat instruktif.

Katanya, pengetahuan mengenai Islam membantunya melaksanakan tugas sebagai duta khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah dan Russia ke Timur Tengah.

Lebih menarik sebelum ini, Blair pernah memuji Islam sebagai agama Indah dan Nabi Muhammad sebagai tokoh membawa “kekuatan sangat bertamadun”.

Adik ipar Blair, Lauren Booth memeluk Islam pada September lalu dan kita berharap dengan amalan harian Blair itu, akan membuka hatinya untuk memeluk Islam pada suatu hari kelak.

TintaDDR berharap kita sebagai umat Islam akan menjadikan Al-Quran sebagai panduan hidup kita dan sentiasa mengimarahkannya dengan membacanya serta mendalami isi kandungan.

Dengan perkembangan teknologi terkini, Al-Quran bukan sahaja boleh dibaca malah boleh diperdengar melalui telefon bimbit, muat turun video dan sebagainya.

2 commentsback to post

#1iskandar14/06/2011, 6:49 am

moga jadi renungan kepda kita semua…apa pun tujuan blair untuk baca al-quran kita jangan hanya simpan al-quran di rumah tanpa membacanya…

#2gadis melayu14/06/2011, 6:54 am

alhamdulillah..diharap selepas memahami segala isi kandungan dlam Kitab Suci tersebut, beliau akan terbuka hati untuk menjadi salah seorang Umat Muhammad SAW..Kita yang dari lahir Islam ni perlu mengimarahkannya selalu..bukan bila susah ja nk ingat, dh senang,tgok al-Quran pun xnak..sy bercakap kepada diri sendiri dan semua orang..

Add your comment

Nickname:
E-mail:
Website:
Comment:

Other articlesgo to homepage

waris pelajar1

BERJAYA DENGAN 7 SUNNAH RASUL(0)

Lebih 500 waris pelajar Sekolah Kebangsaan Tunku Bendahara, Kodiang terpegun  dengan ucapan yang sampaikan oleh Datuk Dr Che Rozmey Che Din pada majlis mesyuarat Agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) pada 19 Mac lalu. Malah ada antara waris yang hadir menitis air mata apabila mendengar kesungguhan Dato Dr Rozmey membaca doa ketika akhir ucapannya.

DDR berucap di majlis Mesyuarat PIBG SMK Darulaman Height 1, Jitra

BERFIKIR DI LUAR KOTAK(0)

Presiden dR Rozmey Group (dRG), Datuk Dr Che Rozmey Che Din mengajak pelajar, ibu bapa dan guru-guru untuk berfikir di diluar kotak pemikiran dalam usaha untuk meraih kejayaan luar biasa. Beliau berkata jika kita ingin meraihkan kejayan luar biasa terutama kejayaan pelajar, kita mesti kembali kepada agama Islam secara total dengan mengamalkan perintah Allah. “Jika

DDR merasmikan Mesyuarat Agung PIBG Sekolah Kebangasaan Oran, Mata Ayer, Perlis.

IBU BAPA HARUS BERANI BUAT PERUBAHAN(0)

“Ibu bapa harus berani untuk buat perubahan kepada anak-anaK.  Jika ingin kejayaan yang luar biasa, kita harus mencari Allah dan menjadikan AL Quran dan hadis sebagai panduan dalam kehidupan kita ,” kata Datuk Dr Che Rozmey Che Din dalam majlis perasmian Mesyuarat Persatuan Ibu bapa Guru (PIBG) sekolah Kebangsaan Oran,  Mata Ayer, Perlis. Beliau berkata

dato-mapim

DDR KONGSI IDEA DI MAJLIS PEDULI UMMAH(0)

Sebagai Duta Peduli Ummah kepada   Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia ( MAPIM ), Pengerusi Yayasan Dr Rozmey, Datuk Dr Che Rozmey Che Din dijemput untuk berkongsi pengalamaan  dalam  Majlis Malam Peduli Mapim di Masjid Wilayah Persekutuan, Jalan Duta  pada kelmarin. Dalam ucapannya, Datuk Dr Che Rozmey mengajak semua masyarakat khusus individu korporat untuk membantu masyarakat

Adik Mohamad Shazuan Aziq Mustaffar

SUMBANG KAKI PALSU KEPADA ANAK YATIM(0)

Sebaik mendapat berita bahawa seorang anak yatim dari Kuantan, Pahang amat memerlukan kaki palsu  baharu, Pengerusi  Yayasan Dr Rozmey,  Datuk Dr Che Rozmey Che Din terus  memberi respon dan komited untuk membantu membeli kaki palsu untuk diserahkan kepada anak yatim terbabit. Mohamad Shazuan Aziq Mustaffar,9, mengalami kecacatan kaki kiri sejak lahir dan sejak tiga tahun

read more
banner

Contacts and information

Social networks

Most popular categories