banner

BLAIR BACA AL-QURAN TIAP HARI

Satu berita yang pasti membuat kita merenung dan berfikir sejenak ialah apabila akhbar hari ini melaporkan bekas Perdana Menteri Britain, Tony Blair dilaporkan membaca Al Quran setiap hari dalam usaha untuk memastikan dia sentiasa celik agama.

Beliau membaca terjemahan Al-Quran setiap hari untuk bukan sahaja untuk memastikan dia memahami sesetengah perkara yang berlaku di dunia tetapi lebih ia bersifat instruktif.

Katanya, pengetahuan mengenai Islam membantunya melaksanakan tugas sebagai duta khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah dan Russia ke Timur Tengah.

Lebih menarik sebelum ini, Blair pernah memuji Islam sebagai agama Indah dan Nabi Muhammad sebagai tokoh membawa “kekuatan sangat bertamadun”.

Adik ipar Blair, Lauren Booth memeluk Islam pada September lalu dan kita berharap dengan amalan harian Blair itu, akan membuka hatinya untuk memeluk Islam pada suatu hari kelak.

TintaDDR berharap kita sebagai umat Islam akan menjadikan Al-Quran sebagai panduan hidup kita dan sentiasa mengimarahkannya dengan membacanya serta mendalami isi kandungan.

Dengan perkembangan teknologi terkini, Al-Quran bukan sahaja boleh dibaca malah boleh diperdengar melalui telefon bimbit, muat turun video dan sebagainya.

Comments

comments

2 commentsback to post

#1iskandar14/06/2011, 6:49 am

moga jadi renungan kepda kita semua…apa pun tujuan blair untuk baca al-quran kita jangan hanya simpan al-quran di rumah tanpa membacanya…

#2gadis melayu14/06/2011, 6:54 am

alhamdulillah..diharap selepas memahami segala isi kandungan dlam Kitab Suci tersebut, beliau akan terbuka hati untuk menjadi salah seorang Umat Muhammad SAW..Kita yang dari lahir Islam ni perlu mengimarahkannya selalu..bukan bila susah ja nk ingat, dh senang,tgok al-Quran pun xnak..sy bercakap kepada diri sendiri dan semua orang..

Add your comment

Nickname:
E-mail:
Website:
Comment:

Other articlesgo to homepage


Diet Cara Biasa v.s Diet Dengan Jus Mate 5(0)

Kali ini doc ingin mendedahkan. Mengapa diet dengan Jus Mate 5 membantu anda untuk kurus dengan lebih cepat berbanding diet cara biasa. Jus Mate 5, adalah sebagai supplement, yang membantu anda untuk kurus dalam masa yang cepat disamping anda menjaga diet dan mengamalkan senaman ringan. Mari lihat infografik di bawah ini untuk lebih maklumat:- Comments


7 Amalan Sunnah yang Doc lakukan Sehingga Mencapai Jualan Ratusan Juta Ringgit.(0)

Seperti yang dijanjikan dalam artikel yang lepas, doc akan kongsikan kepada anda secara ringkas, amalan-amalan sunnah yang doc lakukan bermula dari 2004 sehingga sekarang. Namun doc perlu tegaskan di sini, niat untuk membuat sesuatu amalan itu akan terbatal jika kita lakukan semata untuk mengharapkan balasan. Bagi doc, keikhlasan amalan akan mudah kita dapat jika amalan


RM200,000,000 dalam 5 tahun. Rahsia Dr Rozmey kepada mereka yang berniaga.(1)

Menjadi jutawan adalah impian setiap orang. Khususnya yang bergelar usahawan. Bagi doc, orang yang bergelar usahawan ini adalah orang yang ingin berusaha sehingga menjadi jutawan. Menjadi jutawan boleh tercapai dengan platform perniagaan. Jarang orang yang bekerja mampu memegang status jutawan. Bukan tidak ada. Tetapi jarang. Seperti doc dulu yang berkhidmat sebagai pakar perunding perbidanan dan


BERJAYA DENGAN 7 SUNNAH RASUL(0)

Lebih 500 waris pelajar Sekolah Kebangsaan Tunku Bendahara, Kodiang terpegun  dengan ucapan yang sampaikan oleh Datuk Dr Che Rozmey Che Din pada majlis mesyuarat Agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) pada 19 Mac lalu. Malah ada antara waris yang hadir menitis air mata apabila mendengar kesungguhan Dato Dr Rozmey membaca doa ketika akhir ucapannya.


BERFIKIR DI LUAR KOTAK(0)

Presiden dR Rozmey Group (dRG), Datuk Dr Che Rozmey Che Din mengajak pelajar, ibu bapa dan guru-guru untuk berfikir di diluar kotak pemikiran dalam usaha untuk meraih kejayaan luar biasa. Beliau berkata jika kita ingin meraihkan kejayan luar biasa terutama kejayaan pelajar, kita mesti kembali kepada agama Islam secara total dengan mengamalkan perintah Allah. “Jika

read more
banner

Contacts and information

Social networks

Most popular categories