banner

MENGAPA GRADUAN GAGAL DALAM TEMUDUGA

TintaDDR tertarik dengan topik yang dibincangkan dalam akhbar Berita Harian sisipan Varsiti hari ini yang membicarakan mengenai kegagalan graduan dalam menghadapi temuduga.

Kegagalan graduan dikaitkan dengan perkara remeh antaranya berpakaian kurang kemas seolah-olah mereka memandang remeh etika profesionalisme semasa menghadiri temuduga.

TintaDDR melalui pengalaman pihak pengurusan dR Group (dRG) turut mengalami masalah yang sama seperti yang diutarakan dalam akhbar berkenaan.

Selain etika pakaian, ramai graduan yang menghadiri temuduga tidak membuat persedian dan persiapan yang sepatutnya termasuk mengkaji bidang kerja yang dipilih dan latar belakang organisasi terbabit.

Dengan membawa segulung ijazah dan diploma yang dimiliki, mereka menganggap perkara yang dibincangkan di atas adalah remeh dan tidak penting.

Lebih mendukacitakan lagi, ada graduan yang takut untuk memilih bidang kerja mengikut kelayakan ijazahnya dan lebih rela menggunakan sijil akademik yang lebih rendah dengan alasan mereka tidak mampu dan tidak bersedia untuk memikul tanggung jawab itu nanti.

TintaDDR berharap sikap sebahagian graduan ini perlu dikikis untuk memastikan tempoh mereka melanjutkan pelajaran di peringkat tertinggi itu tidak sia-sia dan merugikan semua pihak termasuk ibu bapa.

Keyakinan diri, sikap positif, berani mencuba dan ketrampilan diri perlu disemat dalam setiap graduan yang bakal menghadapi temuduga.

Comments

comments

0 commentsback to post

Add your comment

Nickname:
E-mail:
Website:
Comment:

Other articlesgo to homepage


RM200,000,000 dalam 5 tahun. Rahsia Dr Rozmey kepada mereka yang berniaga.(0)

Menjadi jutawan adalah impian setiap orang. Khususnya yang bergelar usahawan. Bagi doc, orang yang bergelar usahawan ini adalah orang yang ingin berusaha sehingga menjadi jutawan. Menjadi jutawan boleh tercapai dengan platform perniagaan. Jarang orang yang bekerja mampu memegang status jutawan. Bukan tidak ada. Tetapi jarang. Seperti doc dulu yang berkhidmat sebagai pakar perunding perbidanan dan


PROGRAM KONVOI RIDE 1 MILION FOR GAZA(0)

MAPIM dengan kerjasama Kelab Moto Berkuasa Tinggi Northern Wingers melawat HQ dR ROZMEY GROUP dalam jelajah Konvoi Ride 1Million For Gaza. Program ini untuk mengumpul dana bagi menyalurkan bantuan kepada rakyat GAZA serta membina semula keperluan mereka disana. Sebanyak 30 buah moto yang melibatkan 45 orang peserta yang menyertai program ini. Dalam lawatan berkenaan, dRG


YAYASAN dR ROZMEY SUMBANG RM200,000(0)

Yayasan dR Rozmey membuktikan keprihatinan apabila menyumbang dana berjumlah RM200,000 untuk disalurkan kepada penduduk Palestin di Semenanjung Gaza yang ditimpa kesengsaraan akibat kekejaman rejim Zionis sejak lebih sebulan lalu. Pengerusinya, Datuk Dr Che Rozmey Che Din berkata, pihaknya sudah menyerahkan bantuan awal RM50,000 sebelum ini dan baki RM150,000 dijangka diserahkan kepada Majlis Perundingan Pertubuhan Islam


DDR CERIAKAN SAMBUTAN AIDILFITRI 9 BERADIK YATIM PIATU(0)

Ibarat sudah jatuh ditimpa tangga, selepas ibu meninggal dunia 10 tahun lalu, kini giliran ayah pula dipanggil mengadap Ilahi. Menurut Suziana Mat Said, 22, ibunya Mazni Nordin meninggal dunia kira-kira 10 tahun lalu akibat penyakit kanser. Manakala bapanya, Mat Said Mat Tahir, 63, meninggal dunia pada 1 Ramadan lalu akibat serangan jantung. Begitulah nasib yang


TIGA IMAM SYRIA SERIKAN MAJIS IFTAR(0)

Kehadiran tiga orang iman dari negara bergolak Syria   telah menyerikan majlis iftar yang dianjurkan oleh Yayasan Dr Rozmey pada 20 Julai lalu. Syeikh Abu Muaz, Syeikh Khalid Abu Walid dan Syeikh Misri Adnan adalah antara 10 imam dari Syira yang telah dibawa oleh Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) ke Malaysia  untuk menjadi imam solat

read more
banner

Contacts and information

Social networks

Most popular categories