banner

MENGAPA GRADUAN GAGAL DALAM TEMUDUGA

TintaDDR tertarik dengan topik yang dibincangkan dalam akhbar Berita Harian sisipan Varsiti hari ini yang membicarakan mengenai kegagalan graduan dalam menghadapi temuduga.

Kegagalan graduan dikaitkan dengan perkara remeh antaranya berpakaian kurang kemas seolah-olah mereka memandang remeh etika profesionalisme semasa menghadiri temuduga.

TintaDDR melalui pengalaman pihak pengurusan dR Group (dRG) turut mengalami masalah yang sama seperti yang diutarakan dalam akhbar berkenaan.

Selain etika pakaian, ramai graduan yang menghadiri temuduga tidak membuat persedian dan persiapan yang sepatutnya termasuk mengkaji bidang kerja yang dipilih dan latar belakang organisasi terbabit.

Dengan membawa segulung ijazah dan diploma yang dimiliki, mereka menganggap perkara yang dibincangkan di atas adalah remeh dan tidak penting.

Lebih mendukacitakan lagi, ada graduan yang takut untuk memilih bidang kerja mengikut kelayakan ijazahnya dan lebih rela menggunakan sijil akademik yang lebih rendah dengan alasan mereka tidak mampu dan tidak bersedia untuk memikul tanggung jawab itu nanti.

TintaDDR berharap sikap sebahagian graduan ini perlu dikikis untuk memastikan tempoh mereka melanjutkan pelajaran di peringkat tertinggi itu tidak sia-sia dan merugikan semua pihak termasuk ibu bapa.

Keyakinan diri, sikap positif, berani mencuba dan ketrampilan diri perlu disemat dalam setiap graduan yang bakal menghadapi temuduga.

Comments

comments

0 commentsback to post

Add your comment

Nickname:
E-mail:
Website:
Comment:

Other articlesgo to homepage


Diet Cara Biasa v.s Diet Dengan Jus Mate 5(0)

Kali ini doc ingin mendedahkan. Mengapa diet dengan Jus Mate 5 membantu anda untuk kurus dengan lebih cepat berbanding diet cara biasa. Jus Mate 5, adalah sebagai supplement, yang membantu anda untuk kurus dalam masa yang cepat disamping anda menjaga diet dan mengamalkan senaman ringan. Mari lihat infografik di bawah ini untuk lebih maklumat:- Comments


7 Amalan Sunnah yang Doc lakukan Sehingga Mencapai Jualan Ratusan Juta Ringgit.(0)

Seperti yang dijanjikan dalam artikel yang lepas, doc akan kongsikan kepada anda secara ringkas, amalan-amalan sunnah yang doc lakukan bermula dari 2004 sehingga sekarang. Namun doc perlu tegaskan di sini, niat untuk membuat sesuatu amalan itu akan terbatal jika kita lakukan semata untuk mengharapkan balasan. Bagi doc, keikhlasan amalan akan mudah kita dapat jika amalan


RM200,000,000 dalam 5 tahun. Rahsia Dr Rozmey kepada mereka yang berniaga.(1)

Menjadi jutawan adalah impian setiap orang. Khususnya yang bergelar usahawan. Bagi doc, orang yang bergelar usahawan ini adalah orang yang ingin berusaha sehingga menjadi jutawan. Menjadi jutawan boleh tercapai dengan platform perniagaan. Jarang orang yang bekerja mampu memegang status jutawan. Bukan tidak ada. Tetapi jarang. Seperti doc dulu yang berkhidmat sebagai pakar perunding perbidanan dan


PROGRAM KONVOI RIDE 1 MILION FOR GAZA(0)

MAPIM dengan kerjasama Kelab Moto Berkuasa Tinggi Northern Wingers melawat HQ dR ROZMEY GROUP dalam jelajah Konvoi Ride 1Million For Gaza. Program ini untuk mengumpul dana bagi menyalurkan bantuan kepada rakyat GAZA serta membina semula keperluan mereka disana. Sebanyak 30 buah moto yang melibatkan 45 orang peserta yang menyertai program ini. Dalam lawatan berkenaan, dRG


YAYASAN dR ROZMEY SUMBANG RM200,000(0)

Yayasan dR Rozmey membuktikan keprihatinan apabila menyumbang dana berjumlah RM200,000 untuk disalurkan kepada penduduk Palestin di Semenanjung Gaza yang ditimpa kesengsaraan akibat kekejaman rejim Zionis sejak lebih sebulan lalu. Pengerusinya, Datuk Dr Che Rozmey Che Din berkata, pihaknya sudah menyerahkan bantuan awal RM50,000 sebelum ini dan baki RM150,000 dijangka diserahkan kepada Majlis Perundingan Pertubuhan Islam

read more
banner

Contacts and information

Social networks

Most popular categories